Kom je morgen ook naar de armoede lezing

Kom je morgen ook naar de armoede lezing

2 augustus 2016 Niet gecategoriseerd 0

Morgen is de armoede lezing. Kom je ook. Hier alvast een tipje van de sluier.

Kinderen in armoede

door Erik Snel

Het hangt van de ouders af of kinderen last hebben van armoede. Dat zal socioloog Erik Snel van de Erasmus Universiteit Rotterdam uitspreken tijdens de Zomer Universiteit Lezing Kinderen in Armoede op dinsdag 26 juli.

Intro

„Het effect dat armoede heeft op kinderen, hangt af van het opvoedgedrag van de ouder of ouders”, zegt Snel. „Je hebt kinderen die er niets van merken als het gezin moet rondkomen van een bijstandsuitkering en kinderen die er ook later nog psychische problemen van ondervinden.” Qua onderwijs maakt armoede helemaal niets uit. „Het is aangetoond dat arme kinderen het niet beter of slechter op school doen in vergelijking met kinderen van wie de ouders wel genoeg geld hebben.”

Volgens Snel moeten ouders hun kinderen vooral niet belasten met hun problemen „Ouders die klagen over geldproblemen en zeggen dat ze niet meer weten hoe ze het moeten oplossen, leggen een enorme druk op het welbevinden van hun kinderen.”

„Die kinderen merken zelf ook echt wel dat er beperkingen zijn omdat ze bijvoorbeeld in tweedehands kleren lopen, niet op vakantie gaan en nauwelijks zakgeld krijgen. Dat is vervelend, maar levert geen blijvende psychische schade op. Ouders die continu negatief over hun problemen praten, kunnen daarentegen wel schadelijk zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *