Persbericht Jeugd Zomer Universiteit 2018

Zomer Universiteit 2018
5 inspirerende colleges voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Van woensdag 1 tot woensdag 29 augustus organiseert Stichting Aquarius ism Huis Der Zotheid voor het derde jaar op rij de Zomer Universiteit in Rotterdam voor kinderen van 12 tot 18 jaar.

Aanleiding
Op 9 mei 2016 publiceerde een groot aantal landelijke kranten de alarmerende cijfers van het CBS dat in grote steden een kwart van de kinderen in armoede leeft. Het Huis Der Zotheid en Stichting Aquarius, de initiatiefnemers van de Zomer Universiteit, hebben naar aanleiding van deze cijfers besloten om een vijfjarenplan te ontwikkelen waarbij zij in vijf jaar tijd zo’n € 50.000 investeren in deze kinderen door voor hen in 2016 zes en in 2017 tien inspirerende college’s te organiseren.

Doelgroep
Met deze Zomer Universiteit willen zij kinderen van 12-18 jaar (voortgezet onderwijs) die opgroeien in armoede kennis laten maken en blijvend inspireren met leuke en interessante mensen, studies en beroepen.

Programma
Dit jaar organiseert men in samenwerking met anderen de volgende tien college’s:
1-8 Organisator door Erik Van Loon van Stichting Aquarius
8-8 Waterbouwer door Jan Vlak van Van Oord
15-8 Politicus door Jimmy Smet van Groenlinks Rotterdam
22-8 Schipper door Liana Engibarjan van Ontdek de Binnenvaart
29-8 Advocaat door Kaoutar Azghay van Van Ardenne & Crince le Roy Advocaten
29-8 Diploma Uitreiking door Erik Van Loon

Vijfjarenplan
Het aantal college’s en daarmee de capaciteit wordt elk jaar uitgebreid. In 2016 stonden de college’s in het het teken van Werk en Inkomen, in 2017 Natuur en Milieu, in 2018 Sport en Bewegen, in 2019 Kunst en Cultuur en in 2020 Zorg en Welzijn. Het Huis Der Zotheid en Stichting Aquarius hebben voor dit Vijfjarenplan +/- € 50.000,- gereserveerd. De deelnemende partners geven elk twee uur van hun tijd, kennis en ervaring kado door de college’s gratis aan te bieden.

Zomer Universiteit vs Zomer School
De Zomer Universiteit is overigens geen zomer school voor kinderen die slecht presteren en na 10 maanden voor straf/beloning weer naar school moeten voor bijles maar een programma dat zich juist speciaal richt op de 25% van de kinderen die opgroeien in armoede en desondanks toch bovengemiddeld presteren. Deze kinderen bezoeken vaak geen musea in het buitenland, maken geen gebruik van de bibliotheek, zijn niet lid van een sportvereniging en hebben geen abonnement op een krant. Laat staan dat zij een smartphone of tablet hebben om op internet te gaan met als gevolg dat deze kinderen veelal een onoverbrugbare achterstand hebben met kinderen waarvan de ouders dit allemaal wel kunnen betalen.

Opzet
De college’s kosten € 5,- per keer. CJP en Rotterdam Pas houders krijgen € 1,- korting. Het college valt verder uiteen in een uur theorie en een uur praktijk en elk college wordt afgesloten met een kleine toets waarvan de uitkomsten worden verwerkt in een rapport voor de deelnemers.

Contact
Erik van Loon
06 3826 5666
info@zomeruniversiteit.nl