Armoede Lezing 2016

Maandag 1 Augustus, 19:00-21:00
Huis Der Zotheid, gratis

Kinderen in armoede

door Erik Snel

Het hangt van de ouders af of kinderen last hebben van armoede. Dat zal socioloog Erik Snel van de Erasmus Universiteit Rotterdam uitspreken tijdens de Zomer Universiteit Lezing Kinderen in Armoede op dinsdag 26 juli.

Intro

„Het effect dat armoede heeft op kinderen, hangt af van het opvoedgedrag van de ouder of ouders”, zegt Snel. „Je hebt kinderen die er niets van merken als het gezin moet rondkomen van een bijstandsuitkering en kinderen die er ook later nog psychische problemen van ondervinden.” Qua onderwijs maakt armoede helemaal niets uit. „Het is aangetoond dat arme kinderen het niet beter of slechter op school doen in vergelijking met kinderen van wie de ouders wel genoeg geld hebben.”

Volgens Snel moeten ouders hun kinderen vooral niet belasten met hun problemen „Ouders die klagen over geldproblemen en zeggen dat ze niet meer weten hoe ze het moeten oplossen, leggen een enorme druk op het welbevinden van hun kinderen.”

„Die kinderen merken zelf ook echt wel dat er beperkingen zijn omdat ze bijvoorbeeld in tweedehands kleren lopen, niet op vakantie gaan en nauwelijks zakgeld krijgen. Dat is vervelend, maar levert geen blijvende psychische schade op. Ouders die continu negatief over hun problemen praten, kunnen daarentegen wel schadelijk zijn.”