Striptekenaar

16 Augustus
10:00-12:00


Striptekenaar

Overschie

Docent:
Robert van de Kroft

Adres:
Stripwinkel Dick Bos
Burgemeester Baumannlaan 119-A, NL 3043 AJ, Rotterdam

Intro:
Een striptekenaar tekent van korte strips tot complete stripverhalen en werkt vaak met anderen zoals scenaristen (scenarioschrijvers) en beletteraars.

Omschrijving:
Een striptekenaar tekent strips, zoals we die allemaal wel kennen. Striptekeningen bestaan er in verschillende vormen, van korte strips tot complete stripverhalen. Wanneer het om een lang stripverhaal gaat spreken we meestal van een stripboek, die één of meerdere stripverhalen kan bevatten. Enkele bekende stripfiguren zijn Donald Duck en Suske en Wiske, die al vele jaren hun eigen stripboeken kennen en populair zijn bij een breed publiek. Stripfiguren krijgen over het algemeen pas een eigen stripboek als ze populair zijn bij een breed publiek. Naast de bekende stripfiguren vanuit de bekende stripboeken zijn er voldoende minder bekende stripfiguren, die meestal gepubliceerd worden in regionale kranten of weekbladen. Stripboeken zijn niet alleen populair onder kinderen, omdat ook veel volwassen nog steeds kunnen genieten van een goed stripverhaal.

Een striptekenaar kan zelf zijn complete strips verzorgen, maar kan ook gebruik maken van andere vakkrachten, afhankelijk van de striptekenaar en de bekendheid van de strips. De bekende en grotere striptekenaars maken doorgaans ook gebruik van scenaristen (scenarioschrijvers) en bijvoorbeeld van stripboek beletleraars, die verantwoordelijk zijn voor de stripballonnetjes die van tekst voorzien worden. Het maken van deze stripballonnetjes noemt men ook wel letteren. Een andere benaming voor een stripverhaal is ook wel beeldverhaal of stripalbum. Een stripverhaal moet uit een aantal afbeeldingen bestaan die samen een verhaal vormen, voordat een strip een stripverhaal genoemd mag worden. Wanneer een tekening geen samenhangend verhaal vormt of maar uit één tekening bestaat spreekt men over het algemeen eerder van een (grappig) plaatje, zoals cartoonisten deze meestal maken.

Aanmelden:
Inschrijven

Volg ons op:
Facebook