Peggy Wijntuin

Ondanks dat zij in Suriname is geboren, is Peggy Wijntuin vanaf haar jonge jaren Rotterdamser dan menig ander. Verder is zij initiatiefnemer van het Slavernijmonument Rotterdam.

Peggy Wijntuin verbindt Rotterdams' heden en verleden met Slavernijmonument Rotterdam

Met het slavernij monument en haar onderzoek naar het slavernij- en koloniaal verleden van Rotterdam heeft Mevrouw Wijntuin Rotterdam gidsstad gemaakt voor de rest van Nederland. Peggy is dankzij haar expertise over het slavernijverleden dan ook een veel gevraagd spreker, adviseur en projectleider van slavernijverleden herdenkingen en monumenten. Meest recentelijk nog heeft zij zich in Leiden, Groningen en Den Haag zich voor deze belangrijke zaak ingezet.

In het Rotterdam van vandaag hebben wij helaas veels te weinig van dit soort voorbeelden waaraan jong tot oud zich kunnen spiegelen. Er waait echter een andere wind in Rotterdam en de rest van Nederland. Het excuses van de Koning voor het slavernij verleden en het standbeeld Moments Contained zijn daar een bewijs van.

Peggy Wijntuin is de vereenzelviging van deze prachtige nieuwe ontwikkeling en daarom ben ik zo blij dat Mevrouw Wijntuin dit jaar de felbegeerde diploma’s wil uitreiken aan de deelnemers van Jeugd Zomer Universiteit 2023.

Functies o.a.
– (2022-heden) adviseur Nederlands slavernij- en koloniaal verleden 
– (2019-2023) voorzitter RvT Rotterdams Wijktheater
– (2021-2022) Projectadviseur Diversiteit en Inclusie EUR
– (2018-2020) Adviseur Diversiteit en Inclusie Hogeschool R’dam
– (2006-2018) Lid gemeenteraad Rotterdam
– (2002-2005) RTV Rijnmond Journalist/Eindredacteur

Achievements o.a.
– Publicatie Een ode aan Meerstemmigheid (betreft diversiteit en inclusie bij Hogeschool Rotterdam (2019)
– Genomineerde Black Achievement Award (2022)
– Koninklijk onderscheiden
– Beschermvrouwe Keti Koti Rotterdam