Intro Jeugd Zomer Universiteit 2023

Geachte dames en heren, 

Ik ben hardstikke blij met u aanwezigheid al moet ik eerlijk bekennen dat ik toch een beetje teleurgesteld ben dat ik hier alleen maar Janssen, van den Bergen en Harmsen zie. Dit terwijl ik de Jeugd Zomer Universiteit krant juist in de allerarmste wijken van Rotterdam heb verspreid tijdens mijn jaarlijkse krantenwijk vierdaagse. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk inwoners in de Rotterdam aandachtswijken te verleiden om naar de opening van de academische zomer te komen en dat is over duidelijk niet gelukt.

Maar goed, laat ik mijn introductie kort houden. Jullie zijn er tenslotte niet voor mij, maar voor Vanessa gekomen. Zij zal straks nl de armoedelezing 2023 geven. Maar voordat ik haar verder introduceer en het woord geef aan Vanessa wil ik eerst een luid applaus voor de gemeente Rotterdam want zonder hen zou de Jeugd Zomer Universiteit niet mogelijk zijn geweest. 

Applaus

dat kan harder

Applaus

Want dankzij de gemeente Rotterdam mag de oudste stadszwemtocht van Nederland dit jaar wederom niet doorgaan. Vorig jaar mochten wij na 7 vergunningsaanvragen niet overdag zwemmen. Dit jaar heb ik het eind mei na mijn tweede poging maar opgegeven. Dit mede vanwege de hartklachten die ik kreeg omdat we na zeven vergunningsaanvragen uiteindelijk niet overdag mochten zwemmen. Tot overmaat van ramp heeft de gemeente Rotterdam onlangs ook beslag laten leggen op mijn huis omdat ik de rekening voor de verboden jubileumeditie/feest 15 jaar Rotterdam Swim niet wil betalen. 

Althans dat was de conclusie van de afdeling debiteuren die mij half november vorig jaar belde waarom ik nog niet de leges voor de verboden Rotterdam Swim had betaald. Wij waren er allebei snel over uit dat we niet zouden hoeven te betalen voor een evenement dat niet mocht doorgaan van de gemeente Rotterdam. Helaas kreeg ik 1 juni, drie weken na mijn laatste vergunningsaanvraag 16 jaar Rotterdam Swim een incassobrief op de deurmat en nog geen 6 weken later liet de gemeente Rotterdam beslag leggen op mijn huis. 

Maar goed, de keerzijde is dat ik nu geld over heb om wederom de Jeugd Zomer Universiteit te organiseren. Tenslotte kan ik mijn geld elk jaar maar een keer uitgeven en het programma is beter dan ooit met niet alleen de jaarlijkse armoedelezing ter opening van de Jeugd Zomer Universiteit maar dit jaar ook twee geweldige Techniek & Innovatie colleges per week en de feestelijke diploma uitreiking tijdens 16 jaar Rotterdam dry Swim. Het feestprogramma van 16 jaar Rotterdam Swim vindt u op pagina 3. Hang aub ook de poster thuis op een goed zichtbare plek op want wij hebben vergunning gekregen voor max 250 droogzwemmers. 

Elk lustrum van de Rotterdam Swim grijpen wij aan om het Prinsendiner en -concert open te stellen voor bewoners, klanten van de voedselbank en dit jaar zullen mogen ook alle geslaagde samen met een ouder(s) of mentor(en) gratis deelnemen aan het Prinsendiner met tijdens het diner een concert van Guy Norman. Kortom, wij proberen van de uitreiking van de felbegeerde Jeugd Zomer Universiteit diploma echt een happening te maken. De diploma’s worden dit jaar door mijn idool Peggy Wijntuin uitgereikt. Peggy Wijntuin is bij menigeen bekend vanwege haar onafgebroken strijd voor een herdenkingsplek en monument voor het slavernijverleden. Haar volharding inspireert velen van jong tot oud en zij is een vereenzelviging van de nieuwe wind die door Rotterdam en de rest van Nederland waait waarbij het excuses van de Koning voor het slavernij verleden en het standbeeld Moments Contained een onomstotelijk bewijs zijn. Wij zijn dan ook bijzonder trots dat Mevrouw Wijntuin in het jaar van 150 jaar slavernij verleden de nieuwe lichting jongeren wil toespreken en aansluitend de diploma’s wil uitreiken.

Het is overigens alweer acht jaar geleden dat ik vanuit Stichting Aquarius in het voormalige literaire cafe Huis Der Zotheid de Jeugd Zomer Universiteit organiseerden. Elk jaar met een apart thema. De Jeugd Zomer Universiteit richt zich overigens anders dan de Zomerschool niet op duizenden leerlingen met leerachterstanden maar juist op die leerlingen die ondanks dat zij opgroeien in aandachtswijken en dagelijks te kampen hebben met armoede en andere uitdagingen toch bovengemiddeld, excellent presteren. Van de week konden wij in de kranten lezen dat drie Medische Universiteiten willen stoppen met het predicaat Cum Laude wij in Rotterdam willen juist de beste leerlingen naar Rotterdam halen. Bij ons echter geen duizenden leerlingen maar slechts acht leerlingen per college. 

Morgen trapt SEW Eurodrive om 10.00 s ochtends de Jeugd Zomer Universiteit af met een college Mechatronics en vervolgens geven De Haas Shipyards, Jeugd Omroep Nederland, Port Of Rotterdam, Van Dorp Installaties, Music Production Academy, KACP Architecten en &ranj te samen nog zeven andere inspirerende colleges over hun leven, werk en studie.

Nou goed, ik heb voor mijn gevoel nu wel zo’n beetje alles verteld over de Jeugd Zomer Universiteit 2023 en laten wij daarom nu hartelijk applaudiseren voor Vanessa Umboh, die als moeder van maar liefst 40.000 kinderen de afgelopen zeven jaar zich met hart en ziel vanuit Stichting “Stem Zonder Gezicht” zich inzet voor deze Rotterdamse kinderen die opgroeien in armoede. 

Vanessa’s verhaal inspireert mij en door samen de handen ineen te slaan kunnen wij een verschil maken voor de kinderen in armoede. Want zoals zij altijd zegt: het welzijn van deze kinderen is heiliger dan welk huis dan ook. Ik nodig jullie uit om je te laten inspireren door Vanessa’s inzet en mee te doen aan dit belangrijke werk. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en een betere toekomst creëren voor alle kinderen, ook deze kinderen en samen verantwoordelijkheid nemen voor onze samenleving als geheel.

Hier komt Vanessa Umboh.